call us icon
Видове припадъци и причините за тях

В тази статия ще разгледаме повечето видове припадъци и какви ги поражда. За целта е важно да уточним какво се разбира под припадък. Това е неочаквано състояние, в което човек губи съзнание за кратък интервал от време.

Най-често се поражда от временно нарушение на кръвообращението на мозъка. Това нарушение може да е предизвикано от няколко причини, които следва да разгледаме до края на текста.

Припадъците може да означават симптоми на различни здравословни състояния, които се определят според продължителността на загуба на съзнанието.

Краткосрочна и дългосрочна липса на съзнание

Продължителността на загубата на съзнание е един от признаците, по които могат да се обособят различните припадъци и причините за тях.

Краткосрочната загуба на съзнание може да трае от няколко секунди до една или две минути и в повечето случаи не представлява опасност за живота. Това медицинско състояние е известно като синкоп и е възможно да бъде придружено от замъглено зрение, усещане за тежест в краката, гадене, изпотяване и замаяност.

Най-честите причини за синкоп са следните състояния:

  • Епилепсия;
  • Ниска кръвна захар (хипогликемия);
  • Липса на кислород към мозъка;
  • Преумора;
  • Мозъчно сътресение или наличие на мозъчни тумори;
  • Нестабилно кръвно налягане.

Дългосрочната загуба на съзнание носи по-сериозни последици за човешкия организъм. Това състояние не се определя като припадък, а се описва като изпадане в безсъзнание за по-дълъг период.

Видове припадъци според техния характер

Според това разделение припадъците се делят на епилептични и неепилептични. За да успеем най-добре да разграничим двата вида припадъка трябва да дадем определение за епилепсия. Това е неврологично заболяване, при което се наблюдават повтарящи се епизоди на непроизволни и ненормални активности на мозъка. Това води до епилептични припадъци и конвулсии на тялото.

Най-честата причина за това състояние са проблеми с активността на мозъка, в резултат, на което човек изпитва временни изменения в мисленето, поведение, чувствителността и движенията.

Като епилептични припадъци се определя краткосрочната загуба на съзнание, за която няма наличие на друга причина. Припадъците се повтарят и много често могат да бъдат провокирани от външни фактори като ярки светлини или неочаквани шумове.

Неепилептичните припадъци са състояния на краткосрочна загуба на съзнание, които се случат поради други медицински заболявания. Най-честите причини неепилептичен припадък са нарушения на сърдечния ритъм, инфаркт, нарушение на нервната регулация на кръвоносните съдове и състояния на спад на кислорода в кръвта.

Видове припадъци – генерализирани и частични

Има два основни вида епилептични припадъци според обхвата, който имат в мозъка. Генерализираните припадъци засягат целия мозък и се проявяват като изменения в съзнанието и движението почти едновременно навсякъде в мозъка. При тях се наблюдават два вида състояния – петит мал, което се характеризира с краткотрайна загуба на съзнание до няколко се секунди и генерализирани тоник-клонични припадъци, които включат спазми в мускулите и загуба на съзнание.

Частичните припадъци обхващат определена част от мозъка и могат да имат различни последици и симптоми в зависимост коя част от мозъка са засегнали. Някои от тези припадъци може да са в резултат от определено заболяване на мозъка, а други, при които няма ясна причина често са свързани с епилепсията.

Други причини за припадъците

Освен състоянията, които изброихме до тук, човек може да припадне и заради други фактори, които основно включват нездравословен начин на живот. В това число влиза неправилното хранене или пропускането на хранене за дълъг период от време, дехидратацията, ниската кръвна захар, недоспиването, злоупотреба с наркотици и алкохол.

При наличието на травми на главата също може да се зачестят припадъците. Някои хора страдащи от силна мигрена също може да преживяват неприятни състояния и загуба на съзнание.

Най-правилните начини за лечение и профилактика са свързани с причините за припадъците. Ако има наличие на определено медицинско състояние трябва да се вземат мерки за лечение. Ако обаче припадъците са свързани с нездравословен начин на живот трябва да се направи промяна в ежедневните навици на човека.