call us icon
Първа помощ в планината – подготвени алпинисти

Какво трябва да знаем за първа помощ в планината? България е богата на красиви планини и скрити кътчета сред тях, които чакат да бъдат открити. Планинският туризъм в страната е популярен и лесно достъпен, което дава шанса на много любители на планината да я опознаят.

Независимо колко опитни сте, винаги има риск от наранявания, причинени от неравния терен в планинските райони. Този риск може да се намали значително, ако сте добре подготвени и знаете как да оказвате първа помощ.

В тази статия ще разгледаме действията, които трябва да предприемете при оказване на първа помощ в планината според някои от най-често срещаните ситуации и наранявания. Информацията от този текст ще е полезна за всеки любител на планинските преходи да се превърне в подготвен алпинист.

Как правилно да се подготвим за планински преход

Правилната подготовка е ключова за оказването на първа помощ в планината. От изключителна важност е да сте подходящо облечени според метеорологичните условия. Винаги се информирайте добре за температурите и вероятността от валежи преди да тръгнете на планинско приключение. Ако теренът е влажен, то е възможно да се хлъзнете и нараните.

Подгответе подходящо оборудване за прилагане на първа помощ. Съветваме ви да се снабдите с ръчен комплект за първа помощ, който да добавите към багажа си. Бъде сигурни, че в него има лепенки, марли, спирт, еластичен бинт, термопокривало, болкоуспокояващи и лекарства за постоянна употреба.

Не забравяйте да се намажете със слънцезащитен крем с висок UV фактор и да носите ултравиолетови очила дори и през зимните месеци.

Преди да поемете по планувания маршрут се запознайте с неговите специфики колкото се може по-добре. Снабдете се с повече информация относно потенциални опасни участъци и се подгответе за тях с допълнително внимание.

Първа помощ в планината – какво да правим при нещастен случай по върховете

Никой не е застрахован от нещастни случаи. Дори и най-опитните алпинисти могат да станат жертва на метеорологичните условия, опасни змии или неравности по терена. Разбира се, ако сте добре подготвени и знаете как да реагирате при различните наранявания ще може да приложите адекватна първа долекарска помощ на вас самите или на друг пострадал човек.

Ако станете свидетели на злополука в планината най-важно е да се погрижите за вашата сигурност и за тази на пострадалия. След като се уверите, че няма риск от по-големи наранявани за вас и хората около вас може да пристъпите към оказване на първа помощ на пострадалите лица.

Важно е колкото се може по-скоро да се свържете с планинската спасителна служба и да потърсите помощ. Докато чакате пристигането на планинските спасители седете за състоянието на пострадали и отбелязвайте наличните симптоми.

Трябва да предприемете действия за поддържането на жизнените стандарти на пострадалия. За начало трябва да помогнете на тялото да поддържа постоянна температура. Завийте пострадалия с термоодеало или топли дрехи и му осигурете калорична храна. От изключителна важност е пострадалия да остане хидратиран.

Първа помощ при топлинен и слънчев удар

Малко хора знаят, че това са две различни състояния. Разликата между топлинен и слънчев удар се изразява в това, че топлинният удар се получава не само на слънце. Той е в резултат от дехидратация и при него се спира отделянето на пот.

Слънчевият удар е много често срещано състояние при планинските туристи, които са подложени на въздействието на силни слънчеви лъчи за дълго време. Прилагането на първа помощ за това състояние се изразява в поставянето на пострадалия в полуседнало положение на сенчесто и прохладно място.

След това се поставя студен компрес на главата на алпиниста получил слънчев удар. На пострадалия трябва да се даде обилно количество охладени течности и подсладени напитки.

За превенция от топлинен и слънчев удар е важно да се приема голямо количество течност и да се носят предпазни средства като шапки, слънчеви очила и дрехи от леки материи.