call us icon
Епилептични пристъпи и викане на линейка навреме

Епилептични пристъпи могат да бъдат смущаващо и плашещо преживяване не само за лицето, което го получава, но и за хората около него. Ако станете свидетел на такова състояние, е важно да предприемете адекватни действия, за да прибавите към безопасността и сигурността на припадналия.

Именно с тази цел днес ще направим обобщение на важната информация как да реагирате в такива случаи, какви стъпки може да предприемете и кога е време да викнете линейка в тази публикация.

Още в самото начало ще ви дадем най-важния съвет – спокойствието на човека, който помага на епилептика е от ключово значение за осигуряване на адекватна помощ. Освен че така ще се погрижите за безопасността на лицето в нужда, ще му помогнете да се възстанови емоционално по-бързо от неприятното преживяване и да се върне към нормалното си ежедневие.

Как да реагирате, ако станете свидетел на епилептични пристъпи

Епилептичните припадъци се задействат при проявяване на необичайна електрическа активност на мозъчно ниво. Външният израз може да бъде различен и да включва конвулсии, загуба на съзнание, повтарящи се движения, объркване, поява на пяна по устата и пр. По време на пристъпа човекът няма контрол над тялото си и в този момент може въобще да не възприема заобикалящата го среда. Ето и какво може да направите, ако станете свидетел на такова явление.

Запазете самообладание. Имайте предвид, че повечето епилептични пристъпи са кратки и приключват без усложнения и чужда намеса не е необходима. Няма какво да направите за съкращаване на времето на пристъпа и освен ако лицето не е припаднало в опасна позиция, не е необходимо да бъде размествано.

Една от задачите ви е да наблюдавате колко време продължава пристъпът и за целта използвайте часовник. Когато сте притеснени за състоянието на човека е нормално да ви се струва, че минава цяла вечност, затова е важно реално да засичате времето, за да не се заблудите под влияние на адреналина. Нормалната продължителност на пристъпа е до няколко минути.

Почистете зоната около лицето. Трябва да се уверите, че около него няма остри или опасни предмети в опасна близост. Ако е паднал на твърдо място и имате възможност, поставете нещо меко под главата му, за да не се наранява допълнително при гърча.

Не се опитвайте да ограничите движенията на припадналия или да го държите. По-добре е да не го докосвате, освен за разместване в по-безопасна позиция, след като конвулсиите отшумят.

Обърнете човека легнал на една страна, за да предотвратите задавяне и да осигурите по-добро дишане.

Говорете с лек тон и успокояващо на човека по време на и след припадъка. Уведомете го, че е в безопасност и всичко е наред, а когато е нужно – линейката е на път.

Викане на линейка навреме

Повечето епилептични пристъпи не са животозастрашаващи и отшумяват за няколко минути. Има ситуации, в които обаче е важно да направите спешното позвъняване на линейка.

Ако конвулсиите продължават повече от 5 минути е напълно задължително да потърсите незабавно спешна медицинска помощ.

В случай, че човекът претърпява няколко последователни гърча един след друг, без да възвръща съзнанието си между тях, също трябва непременно да се обадите на спешния телефон.

При затруднено дишане, посиняване на лицето, претърпени наранявания при падането, както и ако е припаднала бременна жена, също трябва да се потърси медицинска помощ.

Ако след приключване на конвулсиите, човекът не се върне в съзнание или остане объркан за дълго време, това отново е знак, че е време за викане на линейка.

Когато се съмнявате, винаги е по-добре да потърсите медицинска асистенция. Навременната интервенция може да предотврати потенциални усложнения. Докато медицинският екип дойде, запазете спокойствие и подкрепете човека с думи и действие, при необходимост. Не забравяйте, че времето е от съществено значене, така че не се колебайте да позвъните, когато е налице нужда.