call us icon
Притискане на сънна артерия – как и защо

Така наречената сънна артерия е изключително важна артерия в човешкото тяло. Тя снабдява мозъка с кръв и извършва други важни функции. Заради различни външни и вътрешни причини сънната артерия може да пострада от запушване, да бъда притисната или човек да развие други заболявания, свързани с двете сънни артерии. Всичко това може да е изключително опасано за здравето и живота на човек.

В тази статия ще ви разкажем повече за това къде се намират сънните артерии, каква е функцията им и как и защо могат да се притиснат.

Къде се намира сънната артерия и какви функции има

Сънните или още наричани каротидни артерии са две на брой – лява и дясна. Първата излиза директно от аортата, а втората – индиректно, като разклонение на раменно-главовия артериален ствол, който излиза от лявата част на аортата.

Двете артерии се намират отстрани на трахеята, ларинкса и щитовидната жлеза и на нивото на горния ръб на щитовидния хрущял се делят в едно разширение – синус – на външна и вътрешна сънна артерия.

Външната сънна артерия отговаря за кръвоснабдяването на главата и шията. Вътрешната пък върви вертикално нагоре към черепа, където влиза през отвор на клиновидната кост и отива в канал – сулкус, от там  след дълъг процес се разделя на пет вътремозъчни артерии: очна, предна и средна, задна свързваща и предна хориоидна.

Сънните артерии са важни заради множеството си функции. Те освен, че снабдяват мозъка с кръв, отговарят за регулирането на кръвното налягане в задната част на мозъка и имат ключова роля в поддържането на равновесието, координацията и баланса. Тяхното нормално функциониране поддържа важни аспекти и двигателни функции.

Също така благодарение на тях зрителната част на мозъка се снабдява с кръв, а това е важно за поддържане на зрителната функция и цялостното здраве на очите.

Сънните артерии могат да бъдат напипани с ръце, но не прилагайте силен натиск и не пипайте двете артерии едновременно, за да не ви причернее и да припаднете.

Притискане на сънна артерия

Притискането на сънната артерия може да доведе до временно прекъсване на кръвния поток към мозъка ви, трайни увреждания или смърт. Това е много опасна техника, която може да се използва при самозащита или за медицински цели.

Извършва се, като се приложи натиск (най-често с ръце) върху сънната артерия, която е разположена от двете страни на шията.

Освен за самозащита и временно обезвреждане на нападател, притискането на сънната артерия, може да се извърши с медицинска или хирургична цел. Това може да стане, когато се използва за средство за контрол на кървенето от рана или при хирургически интервенции, при които се цели временно да се прекъсне кръвоснабдяването на мозъка по време на операция на главата или шията.

Но имайте предвид, че когато не е с медицински цели може да доведе до сериозни рискове за живота и здравето. Силния натиск върху сънната артерия, може да доведе до нараняването ѝ и образуването на кръвни съсиреци.

Също така прекомерния натиск води до силно главоболие и намаляване на кръвоснабдяването към мозъка. Също се наблюдава замайване, проблеми с координацията и припадъци, ако натискът продължи дълго време.

Прекъсването на кръвния поток към мозъка може да бъде и причина за инсулт или мозъчни травми, които да причинят трайни увреждания или смърт. По-слабия натиск и по-краткото време на притискане може да доведе до главоболие, замайване, слабост и припадък. Но дългото време на притискате и силния натиск може да са фатални.

Затова не прибягвайте до използваното на тази техника и дори да сте изправени пред нападател по възможност първо потърсете друга помощ или се обадете в полиция. Е никакъв случай не притискайте сами сънната си артерия и не го използвайте, като метод на „заплаха“ или игра, защото последствията могат да са по-страшни отколкото очаквате!