call us icon
Първа помощ при задавяне на бебе

Как се оказва първа помощ при задавяне на бебе? Мисълта за възможността бебето да се задави е стряскаща и ужасяващи за всеки родител. Но това е напълно възможна ситуация, при която родителите или хората, около бебето не трябва да изпаднат в паника.

Нужно е да знаете основните причини, поради които бебето може да се задави и основните методи на действие в такава ситуация.

Правилното следване на стъпките при задавяне, самоконтрола и бързото действие са ключови за крайния успех на ситуацията.

Как бебето може да се задави

Задавянето се случа тогава, когато дихателните пътища биват частично или изцяло блокирани. И макар в ежедневието си възрастните хора често да се задават, при бебета и малки деца тази ситуация е критична и може да се окаже фатална, ако не бъде осигурена адекватна помощ.

Преди да преминем към обяснението как да окажете първа помощ при задавяне на бебе, ще ви поясним в какви ситуации може да възникне задавянето, за да можете да наблюдавате детето си с повишено внимание тогава.

Част от най-честите причини за задавяне при бебета са:

  • Задавяне с вода или мляко. Бебето може да се задави с вода или мляко от независимо дали го кърмите или храните от шише. Дихателните пътища на бебетата са в много по-тесни от тези на възрастите, което прави риска от задавяне при преглъщане много по-голям.
  • Задавяне с храна. Когато захранвате бебето си, се уверете че не му давате прекалено големи парчета храна. Големите парчета или прекалено бързото ядене, крият риск от задавяне.
  • Играчки и предмети. Поглъщането на малки частици от играчка или друг предмет е изключително опасно и също може да предизвика остра дихателна недостатъчност.
  • Инфекции и алергични реакции. Инфекциите и алергичните реакции, предизвикващи оток на гърлото и дихателните пътища също са причина за задавяне. Следете здравословното състояние на бебето и избягвайте да го захранвате с продукти, които са алергени.
  • Понижен тонус на мускулите. Някои бебета имат понижен мускулен тонус, който може да доведе с трудности про контрола на преглъщането и така да предизвика задавяне.

Има ред причини, поради които бебето може да се задави. Бъдете мнителни, наблюдавайте бебето си и се грижете да не оставяте играчки с малки частици или други предмети, които може да погълне.

Когато е на лице задавяне, бебето често става неспособно да издава звуци или да плаче, цвета на кожата се променя, а когато ситуацията е по-сериозна тялото се отпуска и детето губи съзнание.

Повишеното внимание към реакциите на детето при потенциално задавяне, ще ви покажат има ли нужда от вашата помощ. Понякога бебето с кашляне се оправя от задавяне, когато причината не е толкава сериозна, но ако дихателните пътища не бебето са почти изцяло блокирани, вие сте човекът, който трябва да му помогне.

Как да постъпите – първа помощ при задавяне на бебе

Ако бебето се задави, за начало трябва да останете спокойни. Паниката в този случай само би ви попречила на адекватната преценка в ситуацията.

Обадете се на спешния телефон бързо и извикайте помощ, при сериозни задавяния. Междувременно докато чакате медицинския екип, внимателно с два пръста проверете дали има нещо в устата на бебето, което му пречи да диша. Ако откриете предмет, внимателно го извадете, но ако не виждате причината, продължете с оказването на първа помощ.

Не обръщайте бебето с главата надолу, а го поставете легнало по корем на бедрата ви, като главата му трябва да е по-ниско от тялото. Започнете енергично да потупвате гърба му, след което ако се възобнови дишането, проверете устатата му за предмети или остатъци от храна отново.

Ако няма ефект от потупванията по гърба, оставете бебето легнало в скута ви и започнете да натискате силно и с резки движения гръдния му кош. Така ще изкарате въздуха от белите му дробове и ще премахнете или разместите причината за задушаването.

Ако все още не можете да възобновите дишането, започнете да правите дишане уста в уста и продължете с изкуственото дишане, докато бебето не започне да диша самостоятелно.

Независимо дали бебето е възобновило дишането си или не е важно медиците да го прегледат, те ще помогнат за реанимирането му или ще проверят дали е добре след вече възвърналото се дишане.