call us icon
Кога и как се прави сърдечен масаж

Сърдечен масаж е основен животоспасяващ похват за неотложна помощ, с който е важно всеки един от нас да е напълно наясно, така че, когато критичната ситуация възникне да можем да помогнем на нуждаещия се. Затова е необходима навременна и адекватна реакция, която може да се окаже истински спасителен пояс за запазване на човешки живот.

Сърдечният масаж е приложим на етапа, в който не е налице сърдечна дейност, но нервната система все пак функционира. В този момент мозъчните клетки все още могат да бъдат спасени, а жизнените функции на организма – повторно активирани. За тази цел е необходимо да бъде приложен сърдечен масаж, а при липса на дишане – и прилагане на техника за изкуствено дишане.

Кога трябва да се направи сърдечен масаж

Когато лицето е в безсъзнание, е важно да проверите дали има пулс. Най-добре е това да направите чрез леко притискане на показалеца и средния пръст върху каротидната артерия (външната сънна артерия) – в областта на шията, няколко пръста под ухото. Препоръчително е за целта да не допирате палците си, тъй като по тях може да усетите вашия собствен пулс, което може да ви подведе, че субекта има сърдечна дейност.

При установена липса на пулс това означава, че сърдечната дейност е спряла. Именно в този момент е необходимо веднага да преминете към прилагане на сърдечния масаж. Добре е да разположите субекта по гръб на стабилна, твърда, права, хоризонтална подложка и да поставите главата в максимално отпуснато назад положение, така че дихателните пътища да бъдат по-проходими.

Повикайте линейка и след това започнете процедурата

След като сте разположили лицето по препоръчителния начин (ако имате тази възможност), е необходимо да застанете в правилната позиция. Имайте предвид, че в това опасно състояние на пострадалия всяка секунда е от значение, така че всички действия, които извършвате – от измерване на пулса до изпълнение на масажа – е необходимо да бъдат извършени с бързина и пълна категоричност.

Застанете на колене встрани от гръдния кош и поставете дланта си върху сърдечната област – между гърдите, по средата или леко вдясно. Върху положената вече ръка поставете другата, отново с дланна повърхност обърната към тялото на пострадалия. Започнете да изпълнявате ритмичен натиск в посока от гръдната област към гръбначния стълб, редуван с отпускане в обратна посока за време, равно на времето на натиска.

По време на изпълнението на масажа е необходимо да стоите с изправени лакти – това ще ви позволи да използвате тежестта на цялото си тяло. Стремете се притискането да е перпендикулярно на основата, върху която е поставен пострадалия, така че да се задейства максимално изтласкване на кръвта.

Дълбочината на натиска трябва да бъде около 4-5 см. Внимавайте натискът да не е прекалено лек, защото така няма да бъде получена нужната механична стимулация, но и не прекалявайте с него – това може да доведе до счупване на кости в областта.

Когато пострадалият е възрастен, пулсът, който имитирате е около 50-60 удара в минута. При деца – около 100-120. В последния случай е необходимо да бъде прилагано сравнително по-малко напрежение и съответно следва да използвате само една ръка за изпълнението на сърдечния масаж. При деца по-добре е да използвате само краищата на пръстите за осъществяване на ритмичния натиск, тъй като тук се изисква по-леко напрежение.

Когато сърдечният масаж се изпълнява заедно с обдишване, е необходимо двете животоспасяващи дейности да се редуват на подходящи интервали.

В крайна сметка интервалните резки притискания в сърдечната област играят ролята на временен заместник на естествената сърдечна дейност – получава се механично притискане на сърцето, което води до изтласкване на кръвта към съдовете в кръвоносната система и имитиране на нормалното сърдечно изпомпване.

Не забравяйте и най-важното, веднага посочете някой или самите вие повикайте линейка или се обадете в спешна помощ, преди да започнете да прилагате тези действия.