call us icon
Триъгълна кърпа и видове превръзки

Какви видове превръзки с триъгълна кърпа познавате? Оказването на първа помощ и познаването на различните видове превръзки и помощни средства, с които да боравите при счупвания или наранявания е ключово, за да се справите със ситуация, при която вие или някой около вас е ранен.

За да можете да окажете първа помощ в критичен момент е от основно значение да познавате основните принципи на първата помощ, както и да сте подготвени с основни средства за оказването ѝ. Преди да пристъпите към оказване на първа помощ е важно да се уверите, че пострадалия се намира на подходящо място и вече не е застрашен от последващ инцидент. След това преценете състоянието на пострадалия и от какво има нужда и пристъпете към действие. Най-често ситуациите, свързани с оказване на първа помощ са за контрол на кървенето от рана или обездвижването на счупени кости. Това може да се направи с различни видове превръзки и с използването на триъгълна кърпа.

И точно защото никой не е застрахован, че няма да му се случи подобна спешна ситуация или да е в положение, в което трябва да окаже първа помощ на някой друг, в тази статия сме ви подготвили информация за предназначението и използването на триъгълната кърпа и различните видове превръзки, които могат да се направят с нея.

Какво представлява триъгълната кърпа и в какви случаи може да се използва

Триъгълната кърпа е основен елемент в комплектите за първа помощ, тя представлява правоъгълен триъгълник от тъкана или нетъкана материя и се използва за множество медицински ситуации и наранявания. Универсален материал за превръзки е и служи главно за обездвижването а кости и стави от различни части на тялото.

Сгъването на кърпата по различни начин, прави различни видове превръзки с нея, които я правят толкова универсална и подходяща в редица ситуации. Използването на този вид кърпа може да е ключово за състоянието на всеки пострадал и да му помогне изключително много до транспортирането му до болница.

Какви видове превръзки можете да направите с триъгълна кърпа

Съществуват различни видове превръзки с триъгълна кърпа, които можете да направите спрямо ситуацията. Най-често този вид кърпи се използват „разгънати“ за опора на ранена ръка, като носеща превръзка за ръката и за закрепване на марлена превръзка, ако нямате бинт под ръка. За да направите такъв тип превръзка трябва да сгънете триъгълната кърпа по диагонал, за да получите дълга лента и да поставите средата на лентата под предмишницата на пострадалия. Гледайте  краищата на кърпата зад врата на пострадалия, така че ръката му да бъде поддържана на около 90 градуса.

Триъгълната кърпа може да се използва и като т.нар. „широка вратовръзка“ за закрепване на стерилни марли и фиксирането им върху рана. Този тип превръзка можете да ползвате за рани на глава, крак, ръка. А също така с кърпата можете да направите и „тясна вратовръзка“, използваща се за спиране на кръвотечения. Широката вратовръзка се прави, като се постави върхът на кърпата към основата и се сгъне два пъти, а тясната, като след направата на широка, се сгъне още два пъти по дължина.

След оказването на първа помощ, имайте предвид, че без значение колко е тежка ситуацията е от изключителна важност да се свържете с медицинските служби възможно най-скоро, като предоставите точна информация за инцидента и състоянието на пострадалия. Ако е възможно, останете с пострадалия до пристигането на болничните екипи с линейката.

Триъгълната кърпа е важен и полезен инструмент за оказване на първа помощ и може да се използва за различни видове превръзки, които обездвижват и поддържат наранени части от тялото. Познаването на основните техники за използване на триъгълна кърпа и принципите на първа долекарска помощ може да бъде жизненоважно в спешни ситуации, затова бъдете мнителни и информирани по темата и винаги разполагайте с всичко нужно за оказване на първа помощ.