call us icon
Първа помощ при счупвания

Счупвания на кост може да настъпят при различни ситуации, като невинаги начинът за оказване на първа помощ е един и същ. Възможно е фрактурата да бъде придружена с увреждане на нерви, мускули и кръвоносни съдове, при което се налага по-сериозна медицинска помощ.

Невинаги състоянието е толкова тежко и понякога е достатъчно костта да бъде обездвижена за известно време докато бъде оказана медицинска помощ.

Как обаче да определим как най-правилно да окажем първа помощ при счупвания?

Как да реагираме при различни видове счупвания

Независимо какъв е видът на фрактурата, ако има кръвотечение, първото, за което трябва да се погрижите, е да го спрете с помощта на някакъв вид превръзка. Когато превързвате пострадалия, уверете се, че не стягате прекалено, за да не нарушите кръвообращението.

Важно е и да се уверим, че костта е обездвижена като използваме превръзки и нещо, което да послужи като шина.

След като изпълните тези стъпки, следва да определите вида на травмата и да постъпите както следва в конкретната ситуация.

Фрактурите могат да бъдат открити и закрити, като при откритото имаме и пробиване на горния слой на кожата. В този случай костта е видима и ситуацията е усложнения, заради което най-добър вариант е да потърсим неотложна медицинска помощ като се свържем с частна линейка София.

Някои счупвания са по-леки и бихте могли да ги объркате с изкълчване. В този случай на мястото има оток, а при наличието на видима деформация на тялото със сигурност става дума за счупване.

Затруднено или невъзможно движение също свидетелстват за фрактура.

Ето как да постъпим при фрактури на различна част от тялото.

Счупване на крайник

При счупване на крайник или пръст е от първостепенна важност да го обездвижите по горепосочения начин, като използвате шина. Поставете и достатъчно меки подложки между шината и крайника, в противен случай можете да причините голяма болка на пострадалия.

За да бъде ефективна шината при обездвижване, трябва да сте сигурни, че обхваща ставите от двете страни на счупването. За шината използвайте достатъчно устойчив материал като плоска дъска, пръчка или друг подобен материал.

Фрактура около раменете

Когато фрактурата е на раменете или горната част на ръката, също е важно да обездвижите самата ръка, тъй като костите са свързани една с друга. Използвайте превръзка, за да прикрепите ръката към тялото на пострадалия и по този начин да я предотвратите нейното движение.

Фрактура в тазобедрената област

Когато има фрактура в областта на таза и бедрата в никакъв случай не бива да местите пациента. Обездвижете го и повикайте медицински екип, който да го изнесе с носилка, за да бъде откаран в лечебно заведение.

Отново използвайте достатъчно голяма шина, за да предотвратите движението в тазобедрената област и поставете мека подложка между бедрата, като например кърпа.

Кога се налага да потърсим неотложна помощ при счупвания

Много ситуации на счупвания не са животозастрашаващи, но има моменти, когато не бива да правим компромиси и се налага да потърсим неотложна помощ. Най-сигурният начин, че медицинският транспорт ще реагира достатъчно бързо, е да се свържем с частна спешна помощ.

Случаи на фрактури, при които е изключително важна незабавната реакция на медицински лица, са откритите счупвания, когато е нарушена и целостта на кожата. Когато има сериозна травма на главата и подозрения за травма на гръбначния стълб също е важно да потърсите професионална помощ.

Когато счупването е в областта на гръбначния кош и в резултат дишането е затруднено, не се колебайте незабавно да потърсите професионална помощ, преди положението да стане животозастрашаващо.

Някои травми не позволяват да местите пациента, като в този случай можете да се обърнете към професионални частни медицински услуги. Тези травми включват фрактури на тазова или бедрена кост, ребра, както и травми на гръбначния стълб. При множество фрактури по тялото също не е добре да се бавим с оказването на помощ.