call us icon
Опасно ли е да имате кръвен съсирек

Въпроса дали е опасно да имате кръвен съсирек вълнува много хора. Чрез тази статия ще се опитаме да разясним какво точно са кръвните съсиреци, опасни ли са и какви са симптомите им.

Терминът хипертония, който е по-известен на разговорен език като кръвен съсирек или тромб, е състояние, при което кръвното налягане в кръвоносните съдове е по-високо от нормалното. Състоянието се смята за сериозно и може да предизвика различни здравословни проблеми свързани с кръвта и кръвоносните съдове.

Съсирването на кръвта е важен процес при заздравяването на рани и предотвратява обилното кървене. Въпреки това образуването на тромби и увеличаването на кръвното налягане в кръвоносните съдове е могат да бъдат много опасни.

Причината е, че кръвните съсиреци могат да блокират притока на кръв към важни органи, сред които сърцето, белите дробове и мозъка.

Как се образуват кръвните съсиреци

Кръвните съсиреци се състоят от два основни компонента: тромбоцити и фибрин. Тромбоцитите са кръвни клетки, които се произвеждат в костния мозък. Когато има кървене настъпило в последствие от увреждане в кръвоносния съд, тромбоцитите се прилепват един към друг и към кръвоносната стена. Фибринът участва в образуването на нишка, към която се прилепват тромбоцитите и червените кръвни клетки.

Процесът на образуване на тромб протича чрез стриктно определена последователност, наречена триада на Вирхов. Възникването на тромб започва с нарушение на цялостната съдова стена. Най-често това се случва в следствие на травма, увреждане или други патологически процеси.

След увреждането на съдовата стена настъпват промени в кръвния поток. Като реакция на увреждането на съдовата стена и промените в кръвния поток се наблюдават промени в състава и свойствата на кръвта. Това включва активация на тромбоцитите и коагулация на кръвта чрез образуване на фибринови нишки.

По този начин кръвните съсиреци се формират като защитна реакция на организма срещу кървенето. Те запушват увредената област на кръвоносния съд и предотвратяват загубата на кръв.

Следва да разгледаме някои от най-често срещаните кръвни съсиреци.

Кръвен съсирек в носа

Едва ли има човек, който да не се сблъсквал с неприятно кървене от носа. В носа има много кръвоносни съдове, по които е възможно да се образува кръвен съсирек. Научното название на състоянието епистаксис и може да бъде предизвикано от различни фактори.

Честа причина може да е изсушаване на вътрешната повърхност на носната кухина, което прави кръвоносните съдове по-склонни към разширяване и пукане. Някои вирусни инфекции също могат да предизвикат раздразнение и възпаление на носната мембрана.

Кръвен съсирек в крака

Образуването на кръвен съсирек в дълбоко разположените вени на краката е сериозно състояние с риск за развиване на животозастрашаващи усложнения. При случаите на кръвен съсирек в крака има опасност от отделянето му от стената на съда и придвижването му през венозната система към сърцето и белодробната артерия. Тромбът може да стане причина за предизвикване на белодробна емболия.

Рискът за развитие на това животозастрашаващо състояние е много по-висок при пушачи, бременни жени и хора с наднормено тегло.

Кръвен съсирек при бременност

Бременните жени, при които имат открит кръвен съсирек имат повишен риск от усложнения. Състоянието се получава, когато имунната система на жената по погрешка създава антитела, които правят кръвта по-податлива на съсирване. Все още няма намерен начин за лекуване на това състояние, но е възможно да се приложат определени терапии, за да се намали максимално риска от развитие на тромби.

Кръвен съсирек при цикъл

При менструация е възможно да се наблюдава обилно течение, което да включва кръвни съсиреци. Някои от тях могат да бъда безопасни за здравето, но други може да издават наличието на здравословен проблем.

Може да ги различите по размера. Нормалните съсиреци са малки колкото стотинка и най-често се появяват само в началото на менструацията. Анормалните съсиреци имат по-големи размери и могат да продължат през целия цикъл.