call us icon
Първа помощ при инфаркт

Първа помощ при инфаркт – какво да правим и към кого да се обърнем? За никого не е учудващо, че сърдечният инфаркт е едно от най-опасните състояния, което в повечето случаи завършва фатално. Получаването на инфаркт не е нещо, което може да се предвиди. Затова никой не е застрахован, дори и хората под 40 години.

Прилагането на правилна първа помощ е много важно и увеличава шансовете на човек да оцелее след прекаран инфаркт. Много хора успяват да се възстановят напълно след това опасно сърдечно състояние.

В тази статия ще разгледаме какви са знаците, по които да познаете, че човек получава инфаркт и как да окажете първа долекарска помощ.

Кои са причините за инфаркт

Инфарктът познат с медицинския термин некроза на сърдечния мускул е състояние, при което се прекъсва артерията и кръвният поток към сърцето рязко спира. Това е предизвикано от нарушения на кръвообращението. В следствие на това кръвта спира да се доставя до сърцето. Най-честите причини за запушване на коронарните артерии са наличието на съсиреци още познати като тромбози.

При появата на тромб, кръвта е възпрепятствана да продължи движението си до сърцето, което води до липсата на кислород в този участък.

Резултатът е пронизваща болка в областта на гърдите и гръдния кош. Пациентите, които са получили инфаркт на миокарда описват усещането като неприятно стягане до болка с пронизващ характер.

Симптоми – как да разпознаем инфаркта на миокарда

Симптомите, които получаващите инфаркт са сходни. Няма външни знаци, по които да разпознаем, че някой получава инфаркт. Единственото, което може да ни насочи в тази посока е това, което човекът казва, че изпитва.

Както вече споменахме пронизващата болка в областта на гръдния кош и стягането на сърцето са основни знаци, че за инфаркт. Те най-често са придружени от обилно изпотяване и прогресиращо чувство за тревожност. Хората, които получават инфаркт е възможно да изпитат промени в състоянието на съзнание – или са унесени или са превъзбудени.

При някои хора болката се разпространява и по други части на тялото като това най-често се случва в областта на лявата ръка. Други части от тялото, към които се разнася болата са лопатката и шията. Болката е на пристъпи като е възможно през 10-20 минути, ту да утихва, ту да се увеличава.

Оказването на помощ през първите няколко минути след получаване на сърдечен удар са от изключително значение за последващото състояние на пациента. Затова е важно да се запознаете как да приложите първа помощ на човек, който получава инфаркт.

Как да се оказва първа помощ при инфаркт

Преди да започнете с прилагането на долекарска помощ трябва да позвъните на телефон 112 и да извикаме линейка. Всички знаем, че помощта на държавните линейки много често не идва на време, затова ви съветваме да се обърнете към частна линейка.

След като сте сигнализира за нуждата от спешна помощ може да започнете да прилагате долекарска помощ на пострадалия. Първата стъпка е да облекчите дишането на получаващия инфаркт като разхлабите стегнатите дрехи или ги премахнете напълно.

Втората стъпка е да сложите пострадалия да легне като горната част на тялото трябва да е на по-високо ниво от долната част. Ако се намирате в затворено помещение отворете напълно прозорците за да осигурите свеж въздух на пострадалия.

Проверявайте кръвното налягане на пациента през няколко минути. Ако кръвното налягане рязко спадне може да дадете на човека да сдъвче таблетка аспирин. Преди това се уверете, че пострадалия няма алергия към това лекарство.

Ако човекът изпадне в безъзнание, пулсът разко се намали или спре да диша преди линейката да е пристигнала трябва да започнете да го реанимирате. Трябва да започне прилагане на сърдечен масаж и изкуствено дишане. Припомняме, че това се случва по следния начин: на всеки 15 притискания на сърцето трябва да направите 2 вдишвания.

Не е препоръчително да се дават храни и напитки на пострадалия. Затова не предприемайте такива мерки и се опитайте максимално да осигурите чист въздух преди пристигането на бърза помощ.