call us icon
Центрове за неотложна помощ в София и страната

Животът е непредвидим. Колкото и да се опитваме да намалим риска от неблагоприятни ситуации, няма как да бъдем сигурни, че нещо ще или няма да се случи. Това е особено важно когато става дума за близък човек, който се нуждае от спешна медицинска помощ.

Напоследък частните линейки се използват от все повече и повече хора, които се нуждаят от неотложна помощ. Този вид помощ не бива да се бърка със спешната, тъй като има за цел да я допълва. Тоест когато не сте сигурни, че определен случай е за повикване на спешна помощ или от 112 ви съобщят, че за вашия проблем не е необходима линейка на място.

Нормално е в някои ситуации 112 да не могат да се отзоват. Ако обаче се чувствате неспокойни и не искате да рискувате, най-добре е да повикате частна линейка.

Повечето фирми за такива услуги включват и много други услуги, които биха ви били от полза. Тези услуги обикновено не се предлагат от стандартните линейки на спешна помощ.

В тази публикация ще се фокусираме върху същността на всеки вид услуга и ще се опитаме да ви убедим защо и в кои случаи използването на неотложна помощ е належащо.

Неотложна помощ – какви услуги се предлагат

София е голям град. Инцидентите са толкова много, че линейките от спешна помощ невинаги могат да смогнат. Постоянно слушаме по новините как някой човек е починал, тъй като линейката не е успяла да дойде навреме. Разбира се, забавяне е възможно, но когато сте в позицията на нуждаещ се от медицинска помощ, едва ли ще проявите разбиране.

В такива моменти всеки иска да се реагира максимално бързо и да се направи всичко необходимо, за да може лицето, за което е повикана линейката, да му бъде приложено нужното лечение.

Не е нужно да сте жител на столицата, за да използвате услугите на неотложната помощ. Ако проблемът е сериозен и сте от по-малък град, частните линейки със сигурност ще ви бъдат от полза.

В случай, че линейката е за човек, който трябва да остане в лечебното заведение, а вие нямате възможността да сте с него, придружител ще бъде неотлъчно до него, за да се грижи за всичките му нужди. При по-сериозни ситуации е възможно да има нужда и от авиационен медицински транспорт.

Частните линейки са оборудвани с подходящата апаратура, а екипите се отнасят към пациентите със загриженост и внимание.

Една от услугите, които би била полезна на много хора, е абонаментът за медицински посещения. Ако не можете да наглеждате сами боледуващия, то можете да се абонирате за редовни посещения от медицинско лице, което да ви уведомява за състоянието на болния и да се грижи за него.

Тези домашни посещения могат да бъдат както от общопрактикуващ лекар, така и от специалист. Освен това транспортирането на хора не е предназначено само за случаи, в които трябва да се реагира бързо. Ако човекът е много възрастен или трудноподвижен и трябва да отиде на преглед или за изследвания, фирмите за неотложна помощ ще могат да помогнат.

Какви са цените

Когато става дума за здравето на човек, не трябва да се правят компромиси. Да, цените на частните линейки могат да изглеждат скъпи за някои хора, но какво значение има това, когато трябва да се реагира бързо и да се осигури медицинска помощ.

Повечето фирми, които предлагат такива услуги (като Emergency.bg например) имат на сайтовете си ценова листа и друга полезна информация, която би ви била от полза.