call us icon
Какво трябва да правите при катастрофа

Когато сме на пътя, няма как да предвидим всичко. Колкото и да сме уверени в шофьорските си умения, винаги може да се случи така, че да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Ако това се случи, трябва да сме достатъчно информирани и да знаем как да действаме.

Разбира се, темата не е особено приятна, но при по-сериозна катастрофа, бързите реакции са жизненоважни и могат да спасят човешки живот. Ето защо в следващите редове ще ви запознаем подробно с това какво трябва да правите докато дойде линейката.

Как да реагираме при катастрофа

Без значение е дали вие сте виновен за катастрофата, дали сте шофьор, пасажер, или дори минувач по улицата. Необходимо е да знаете как действате, защото нечий живот може да зависи от това.

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да проверите дали всички участници в ПТП-то са добре и дали се нуждаят от линейка. Ако катастрофата не е сериозна, разбира се, няма нужда да се вика линейка, но ако последиците са сериозни, побързайте и я повикайте.

Докато линейката дойде обаче, има няколко други стъпки, които можете да предприемете, за да се погрижите за потърпевшите. Всички постоянно чуваме по новините за поредната катастрофа, отнела живота на не един човек. Ето защо трябва да направим всичко възможно, в случай, че сме свидетели на катастрофа, да помогнем на пострадалите.

Ако можете да достигнете до пострадалия, проверете дали е в съзнание и какви са жизнените му показатели – диша ли самостоятелно, има ли кръвотечение или сериозни наранявания като счупвания или други тежки травми.

Ако се налага, пренесете потърпевшия на безопасно място. При изнасянето му от автомобила не го дръжте за главата или крайниците, тъй като това може да доведе до допълнителни травми. В случай, че около вас има хора, поискайте помощта им, за да бъде осигурите по-лесно и безопасно пренасяне.

В случай, че сте установили, че пострадалият диша затруднено или изобщо не диша, пристъпете веднага към сърдечен масаж или поне опитайте се да му осигурите свободен дихателен път. Това може да стане чрез извиване на главата назад и отваряне на устата чрез повдигане и изтласкване на долната челюст.

Много неща биха могли да попречат на пострадалия да диша свободно. Огледайте устната кухина за наличието на предмети, които могат да пречат на дишането (протези, счупени зъби и други). След като сте опитали всичко, но потърпевшият все още не може да диша, приложете изкуствено дишане „уста в уста“.

Кръвотечението е една от най-често срещаните травми при пътнотранспортни произшествия. При подобно нараняване трябва да се действа максимално бързо и да се направи кръвоспиране. В случай, че раната се намира на крайника на пострадалия, пристегнете над раната с турникет, гумена тръба или триъгълна кърпа. Ако се налага, направете компресивна стерилна връзка с бинт.

Ако в пострадалия е попаднало чуждо тяло, не го вадете от раната, тъй като това може да причини обилно кръвотечение. Изнесете потърпевшия без резки движения и се постарайте да не докосвате предмета, тъй като има вероятност това да причини допълнителни разкъсвания.

При ПТП – не се колебайте

Когато сте свидетел на пътнотранспортно произшествие, трябва да реагирате максимално бързо, тъй като от бързината на вашите реакции може да зависи нечий човешки живот. Ако травмите на потърпевшия са сериозни, следвайте стъпките, които споменахме, докато медицинският екип на Спешна помощ дойде на място.

Не се колебайте в действията си и направете всичко възможно да се погрижите за пострадалите в катастрофата!