call us icon
Първа помощ при бъбречна криза

Според специалистите, бъбречна криза е едно от най-болезнените състояния, в които може да изпадне човек. Непоносимата болка може да замъгли съзнанието ни така, че да не постъпим правилно в кризисната ситуация.

При това състояние причина за болката е образувано камъче в бъбреците, което се придвижва по уретерния канал и води до задържане на урина. Навременното реагиране е от кардинална важност, тъй като ако бъде изпуснат моментът за лечение могат да настъпят сериозни усложнения, които дългосрочно да се отразят на здравето ви.

Ето защо е важно да бъдем подготвени какво да правим ако изпаднем в такава ситуация.

Как да постъпим при бъбречна криза

Бъбречната криза не представлява сериозна опасност за пациента, ако е уловена навреме и не се стигне до усложнение. Ето защо в такъв момент е важно незабавно да потърсим медицинска помощ.

В никакъв случай не бива да разчитаме, че можем да решим проблема с домашни методи и билки. Необходимо е да бъдат направени изследвания и да бъде приложено лечение, чийто вид се определя според конкретното състояние на пациента и вида и големината на заседналото камъче.

При толкова голяма болка е възможно да не бъдем способни сами да стигнем до лечебното заведение. Можем да решим този проблем като потърсим услугите на частна линейка. Лекарите ще успокоят нетърпимата болка като инжектират съответните спазмолитици. В случай, че камъкът е запушил канала и има задържане на урина, те незабавно ще се погрижат и за решаването на този проблем.

След като са преминали най-острите симптоми, лекарите могат да преминат към оперативно разбиване на камъка ако той не би могъл да премине сам. Необходимо е да приемате много течности и тялото да бъде затоплено, особено в областта на кръста.

Разбира се, приемът на различни билки като лайка, липа, градински чай и риган също помага за пречистването на бъбреците, но сам по себе си не би бил достатъчен при толкова сериозно положение.

Възможно е и ситуацията да не е толкова опасна и да е възможно справянето в домашни условия, но това могат да установят само лекарите.

Как да разпознаем симптомите

Болката от бъбречната криза понякога дори е сравнявана с болката при раждане, както и тази при инфаркт (Вижте: Кога и как се прави сърдечен масаж).

Има определени симптоми обаче, които ще ни посочат, че става дума именно за такъв проблем. Първоначално се появява силна болка около едната страна на кръста, болка или дори кръв при уриниране, висока температура и дори повръщане.

Най-сигурният начин да се определи дали това е причината за симптомите е, като бъдат направени съответните медицински изследвания.

Какви са възможните причини за състоянието

Причината да се образуват песъчинки и камъни в бъбреците е повишената концентрация на соли. В нормално състояние, бъбреците филтрират тези соли и пречистват организма, но в някои случаи те се натрупват и образуват така наречените бъбречни камъни.

Причината може да бъде в нездравословния начин на живот, прекомерната консумация на вредни храни и алкохол и недостатъчен прием на вода, както и хроничния стрес.

Съществуват и различни заболявания на червата, които биха могли да доведат до образуване на камъни в бъбреците, тъй като при тях също се повишава количеството на соли в урината.

Важно е да бъде установена каква е причината за настъпилото състояние, за да може да бъде предписано профилактично лечение, което би предотвратило бъдещи кризи.

Трябва ли да извикаме частна линейка при бъбречна криза

В ситуация на бъбречна криза не бива да правим компромис като отлагаме да потърсим спешна медицинска помощ. В противен случай усложненията могат да бъдат трайни и да се отразят върху последвалият ни начин на живот.

Предимството да потърсите частна линейка е това, че частната неотложна помощ реагира изключително бързо и можете да бъдете сигурни, че съвсем скоро ще се озовете в лечебното заведение, където ще се погрижат за вас.